We zijn allemaal opgebouwd uit DNA. Het ene deel krijg je van je moeder, het andere deel van je vader. De moeder is over het algemeen bekend, dat is de vrouw die het kind heeft gebaard. Maar over de vader kunnen, om wat voor redenen dan ook, onzekerheden zijn. Heeft de moeder to be intiem contact gehad met meerdere mannen in de periode voor de start van de zwangerschap? Of heeft de aankomende vader twijfels of hij wel echt de vader is? Dan is een prenatale vaderschapstest een goede oplossing. Met deze prenatale vaderschapstest komt onomstotelijk vast te staan wie de ouders van het nog ongeboren kindje zijn.

Een prenatale vaderschapstest is ongevaarlijk voor het kindje

Het is belangrijk om te weten dat je voor het laten uitvoeren van een prenatale vaderschapstest alleen het wangslijm van de beoogde vader en wat bloed van de moeder nodig hebt. Je komt dus niet eens in de buurt van het ongeboren kindje. Toch kan deze test al vanaf de negende week van de zwangerschap worden uitgevoerd. Beginnen de twijfels pas later? De test kan worden uitgevoerd tot vlak voor de bevalling. Zo staat in een paar dagen tijd onomstotelijk vast of de beoogde vader ook daadwerkelijk de biologische vader is. Conclusies kunnen worden getrokken.

Wat als je NU twijfelt over je vader?

Jij bent inmiddels geboren en je hebt misschien altijd het gevoel gehad dat er iets niet klopte. Bijvoorbeeld omdat je er anders uit ziet dan al je broers en zusjes. Het is dan flink te laat voor een prenatale vaderschapstest, maar dat wil niet zeggen dat er niet alsnog getest kan gaan worden. Je kunt wangslijm van jezelf en van je beoogde vader naar het laboratorium sturen en dit laten onderzoeken. Uit deze test blijkt dan met bijna 100% zekerheid of je vader ook daadwerkelijk je vader is. Het is hierbij belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen een test voor de gemoedsrust en een rechtsgeldige test.

Wat kan ik met de uitslag van een test?

Vaderschapstesten worden, over het algemeen, gebruikt om te bewijzen dat de vader daadwerkelijk de vader is. De vader kan de test juist gebruiken om te bewijzen dat hij niet de vader is. Deze tests worden vaak toegepast als het gaat om alimentatie, erfenissen, etc. Andere mensen willen alleen maar weten of hun gevoel al die jaren juist is geweest. In dat laatste geval is een test voor de gemoedsrust voldoende.