Ons gehoor is een van de belangrijkste zintuigen die we hebben, maar toch zorgen we er niet altijd even goed voor. Veel mensen hebben namelijk al zonder dit te weten in enige mate gehoorschade. Op zich is dit niet heel verwonderlijk, er is vandaag de dag immers ontzettend veel geluid om ons heen. Ga maar eens na over al het geluid waar jij je oren elke dag weer aan blootstelt. Denk aan oortjes, headsets en de radio hard in de auto. Maar ook bijvoorbeeld lang stofzuigen is al intens op de oren. Veel mensen lopen dan ook constant met een piep of ruis in hun oren. Maar wat kan je hier nou aan doen? En nog belangrijker, hoe kan je het voorkomen? In deze blog kun je in ieder geval een paar handige tips lezen.

Voorkomen is gemakkelijker dan genezen

Dit eeuwenoude spreek woord gaat ook zeker op voor je oren. Want vaak is gehoorschade niet te verhelpen. Daarom is het belangrijk om er goed van bewust te zijn van wanneer een geluid nou te hard is. Tegenwoordig wordt je door een hoop smartphones al een handje geholpen door ingebouwde waarschuwingen wanneer je muziek te hard staat. Maar ook je omgevingsgeluid kan soms schadelijk zijn. Draag in dat geval bijvoorbeeld oordopjes. Zo blijven je oren veilig en ruis en piepvrij. Ook is het belangrijk om je oren rust te geven na inspanning, hou bijvoorbeeld dus niet de hele dag je airpods in!

Wat doe je aan gehoorschade?

Mocht het al te laat zijn, en heb je al last van blijvende gehoorschade of bijvoorbeeld een ruis of piep in je oor? Dan is het tijd om een audicien te raad plegen. Deze zal uitgebreid je gehoor onderzoeken en je natuurlijk advies op maat bieden. Veelal is een gehoorapparaat een goede oplossing. En die zijn tegenwoordig echt niet meer zo groot en lomp als die van je opa vroeger. Ook heb je nu handige oplaadbare hoortoestellen die gemakkelijk te verbinden zijn met je smartphone. Zo kun je het hoortoestel gemakkelijk vanaf je telefoon naar wens instellen. Een hoop hoortoestellen zijn tevens de oplossing bij een blijvende ruis of piep in je oren, ze zorgen er namelijk voor dat het hinderlijke geluid wordt onderdrukt. Er zijn in ieder geval ontzettend veel modellen op de markt, dus geheid dat jouw perfect match er ook tussen zit! Wees dus niet bang om wat te doen aan je gehoor, je zal jezelf dankbaar zijn!