Een kraan is een veelgebruikt werktuig in de bouw maar ook in andere sectoren. Vaak wordt het werktuig een kraan genoemd maar dat is ook wel een afkorting van de volledige naam namelijk, hijskraan. De hijskraan is in veel gevallen een metalen toren die wordt gebruikt om goederen of materialen omhoog te hijsen. Ook kan een kraan worden ingezet om goederen of materialen juist te laten zakken of simpelweg van A naar B te verplaatsen. Hijskranen zijn tijdelijke constructies die worden opgebouwd op het moment dat men het werktuig nodig heeft en weer wordt afgebouwd wanneer de werkzaamheden afgerond zijn. Ze zijn aan de grond bevestigd of staan op een auto of vrachtwagen. Deze worden ook wel mobiele kranen genoemd. Wil je meer weten over hoe je op een veilige manier met dit voertuig werkt? Je leest het hier!

De ondergrond

Wanneer een kraan wordt ingezet zullen er waarschijnlijk werkzaamheden op grote hoogte plaatsvinden. Dit is uiteindelijk waar dit werktuig voor gebouwd is. Doordat er op grote hoogte wordt gewerkt is het van groot belang dat de kraan stevig staat. De ondergrond waar de kraan op wordt opgebouwd is dus ontzettend belangrijk. Wanneer de ondergrond ongelijk is of kan verschuiven, is er een kans dat de kraan uit balans raakt. Wanneer de kraan uit balans raakt kan deze daadwerkelijk om vallen en je begrijpt, dat zou een zeer ernstige zaak zijn. Dit gebeurt uiteraard niet zomaar maar het is wel zeker iets om rekening mee te houden. Een vlakke en vooral stevige ondergrond is dus het beste om mee te werken. Is die er niet? Dan wordt vaak de mobiele kraan gebruikt.

Het (tegen)gewicht

Ook zeer belangrijk als het gaat om werken met kranen is het gewicht van de kraan. De kraan zelf moet zwaar genoeg zijn om tegenwicht te kunnen bieden aan de lading die omhoog wordt gehesen. Wanneer de kraan niet zwaar genoeg is kan het best zijn dat de kraan naar voren kantelt omdat de lading de kraan naar zich toe trekt. Toch is een (te) zware kraan ook niet altijd even wenselijk. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden die verricht worden op een kleine oppervlakte. Een zware kraan zal ook een stuk groter zijn, neemt dus meer ruimte in beslag en is minder mobiel. Voor lichtere werkzaamheden is een lichtere hijskraan vaak fijner om mee te werken.

Huidige wetgeving

Als het gaat om werken met hijskranen is er een strikte en strenge regelgeving. Kranen moeten aan verschillende criteria voldoen om als “veilig” bestempeld te kunnen worden. Wanneer een mobiele kraan te koop staat en je wilt deze bijvoorbeeld kopen, zorg er dan voor dat je kraan aan alle eisen voldoet. Weet je dit niet zeker? Neem dan altijd iemand mee met ervaring of laat de kraan keuren. Op deze manier voorkom je dat je een onveilige kraan aanschaft waarmee je dus niet mag en kan werken.