Ik ben totaal niet een technisch persoon. Hoewel ik wel redelijk met de tijd mee kan gaan raak ik soms helemaal verdwaald in de termen die iedereen kan gooien. In een gesprek over het aansluiten van tv’s werden allemaal verschillende termen over de tafel gegooid waar ik gewoon weinig verstand van heb. HDMI herken ik nog wel, maar VGA, displayport en DVI waren voor mij erg onbekend. Blijkbaar zijn dit best belangrijke termen voor als je iets wilt aansluiten in je huishouden. Daarom heb ik deze week mijn volwassenheid aangezet en ben ik mij in gaan lezen over HDMI en een displayport. Ik had niet verwacht dat ik het zo interessant zou vinden. Want normaal gesproken vind ik dit soort gesprekken een beetje knullig. Maar nu ik meer weet over de verschillen tussen VGA, HDMI en een displayport moet ik bekennen dat ik het begrijp dat mensen hier over praten. Dus daarom praat ik er vandaag ook met jullie over.

 

Het verschil tussen een HDMI en een displayport.

We weten denk ik allemaal wel wat een HDMI-kabel is. Dit is die dikke zwarte kabel die ervoor zorgt dat wij Netflix en tv kunnen kijken. Een HDMI-kabel is voor een tv de beste keuze omdat deze kabel gebruik maakt van de Audio Return Channel techniek. Hierdoor kunnen wij TV kijken op onze TV en tegelijkertijd van onze speakers. Een displayport wordt vooral gebruikt voor monitoren. Een displayport is de nieuwste technologie op het gebied van beeld. Ze vervangen hiermee VGA en DVI. Het grote voordeel vergeleken met HDMI is dat een displayport kan verbinden naar verschillende monitoren. Dit maakt ze vooral ideaal geschikt voor computers. Voor TV kijken is een HDMI-kabel dus het beste. Maar voor jouw computer is de beste optie displayport.

 

Waarom hoor ik dit?

Je kan je afvragen waarom dit voor jou interessant is, en die vraag vind ik heel begrijpelijk. Naar mijn mening leven we in een tijd waarin we straks gedomineerd worden door als onze schermen en de mogelijkheden met deze schermen. Een beetje een technische achtergrond in welke kabels het beste zijn kan dan geen kwaad toch. Een displayport kan dus heel nuttig zijn als je thuis wilt werken met meerdere beeldschermen. Dit zullen we in de toekomst zeker wel nodig hebben. Met een displayport kunnen wij namelijk op zo veel schermen werken als wij willen. Dit scheelt weer een miskoop. Straks heb je de verkeerde kabels besteld. Dat gaat mij in iedere geval niet meer overkomen. Ik ben namelijk een klein beetje slimmer geworden met mijn onderzoekje naar het verschil tussen een HDMI-kabel en een displayport.