Op een gegeven moment komt iedereen op het punt in zijn leven waarbij je je afvraagt wat je het beste kan doen: kopen of huren? Allebei de mogelijkheden hebben voor- en nadelen. Ook zijn er veel voorwaarden waar je aan moet voldoen wanneer je een huis gaat kopen. In dit blog bespreken we de voor- en nadelen van beide opties.

Huren

Over het algemeen is het een stuk makkelijk om een huis te huren. Ben je nog student? Dan is de kans groot dat je of nog thuis woont bij je ouders, of dat je op kamers woont. Ook wanneer je net bent afgestudeerd kan je waarschijnlijk nog geen huis kopen. En misschien wil je dat ook helemaal niet. Een huis huren brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee. Zit je een tijdje krap bij kas doordat je bijvoorbeeld even geen inkomen hebt? Dan is het makkelijk om je huurovereenkomst op te zeggen. De meeste huurovereenkomsten ga je aan voor een periode van 12 maanden. Na deze 12 maanden mag je je huur maandelijks opzeggen. Dit geeft veel vrijheid. Daarnaast is het mogelijk om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Het is daarom raadzaam om van te voren te checken of je hier recht op hebt. Het ontvangen van huurtoeslag kan heel erg schelen in je maandelijkse budget. Als huurder hoef je je niet druk te maken om hele hoge onderhoudskosten, deze zijn namelijk voor de verhuurder. Dit klinkt allemaal heel goed, maar huren heeft helaas ook nadelen. Het grootste nadeel is dat je je geld eigenlijk weggooit. Je betaalt geld om daar te mogen wonen en dat geld gaat naar de verhuurders. Daarnaast stijgen de huurprijzen jaarlijks en dit zal de komende jaren zo blijven. Hierdoor wordt huren er niet voordeliger op. Bij een huurhuis mag je vaak niet veel verbouwen. Wanneer dit wel mag krijg je de investering vaak niet terug. Een ander nadeel van huren is de schaarste op de huizenmarkt. Vooral in populaire steden zoals Amsterdam is het heel lastig om een huurhuis te vinden. De wachttijden zijn erg lang en de prijzen zijn enorm hoog. 

Kopen

Zoals je kan lezen heeft huren verschillende voor- en nadelen. Hetzelfde geldt voor kopen. Laten we beginnen met de voordelen. Wanneer je een huis koopt bouw je eigen vermogen op als je aflost op je hypotheek en als de waarde van je huis stijgt. Wanneer je een huis koopt gooi je geen geld weg zoals bij het huren van een huis. Een ander voordeel is dat je alle vrijheid hebt om te doen met het huis wat jij wilt. Kies jij er voor om de badkamer te verbouwen? Dit kan erg veel geld kosten, maar het voordeel is dat je je huis door deze verbouwing uiteindelijk voor mee geld kan verkopen doordat de badkamer is opgeknapt. De hypotheekrente zijn momenteel  laag en meestal aftrekbaar van de belasting. Je kan online je maximale hypotheek berekenen. Als starter kan je vaak nog geen huis kopen omdat je nog niet veel verdiend en geen vast contract hebt. Om de kansen voor starters iets groter te maken zijn er bepaalde koopregelingen en subsidies waar je misschien voor in aanmerking kan komen. Het kopen van een huis brengt net als huren ook verschillende nadelen met zich mee. Om een huis te kopen heb je spaargeld nodig. Zonder spaargeld is het heel lastig om een hypotheek te krijgen. Wanneer je van vrijheid houdt is een huis kopen misschien spannend. De vrijheid die je hebt wanneer je een huis huurt bent je bij een koophuis helemaal kwijt. Wil je verhuizen? Dat betekent ook dat je je huis weer moet verkopen. Je huis verkopen kost veel tijd en geld. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat je huis in waarde is gedaald, wat het risico van een restschuld met zich meebrengt.